Σελίδες

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

το πέταγμα της πεταλούδας

θεωρία του χάους

σε καιρούς ανελέητους

Ψευδοχάος, Χάος και Κόσμος
κορνήλιος καστοριάδης

περί χάους
Θέση 1. Μέσα στο καθολικό Είναι υπάρχει αυτό που είναι καινούργιο, και καινούργιο με μια απόλυτη έννοια, κάτι δηλαδή που αποτελεί μια απόλυτη ρήξη με αυτό που υπήρχε ως τότε, με την έννοια ότι δεν μπορεί ούτε αιτιακά να παραχθεί από αυτό που υπήρχε, ούτε λογικά να απαχθεί απ' αυτό.
Επεξηγώ χρησιμοποιώντας μαθηματική ορολογία. Η κατάσταση που υπήρχε πριν την δημιουργία του καινούργιου, ήταν ένα σύνολο αναγκαίων συνθηκών αλλά όχι και ικανών για την δημιουργία του. Αν ξαναφτιάχναμε τις ίδιες συνθήκες στο εργαστήριο, το πιθανότερο είναι να μην έχουμε καμιά δημιουργία. Έτσι, αφού οι συνθήκες μας δεν ήταν ικανές για την παραγωγή του, το καινούργιο, ως μορφή, δηλαδή ως είδος με την Πλατωνική έννοια, είναι δημιουργία εκ του μηδενός, ex nihilo.
 -Και το Είναι πως το ορίζει;
 -Περίμενε να δώσω τον ορισμό τους χάους και θα καταλάβεις.
Θέση 2. Το χάος ή άβυσσος, είναι αυτός ο βασικός προσδιορισμός του Είναι, που, από την μια μεριά, είναι το ανεξάντλητο του Είναι, και από την άλλη η ικανότητα του να δημιουργεί μορφές εκ του μηδενός.
-Το Είναι δεν το όρισες ακόμα.
-Εφόσον το χάος είναι ο βασικός προσδιορισμός του Είναι, οι δύο έννοιες ταυτίζονται. Έτσι από τις Θέσεις 1 και 2 μπορούμε να συμπεράνουμε την
Θέση 3. Χάος είναι το Είναι διότι ακριβώς είναι δημιουργία μορφών εκ του μηδενός, αλλά ακριβώς για τον ίδιο λόγο είναι κόσμος, δηλαδή οργάνωση, είναι ολότητα μορφών, πολλαπλών μορφών, η οποία είναι κατά το μάλλον ή ήττον οργανωμένη.
-Δεν το πιάνω καλά.
-Γιατί; Κοίταξε, εσείς στην θεωρία συνόλων, ορίζετε τα σύνολα από τις ιδιότητες που πληρούν τα στοιχεία τους. Και δύο σύνολα είναι ίσα αν ορίζονται από τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες. Στην περίπτωσή μας, το Είναι και το χάος, όπως είπαμε παραπάνω, ορίζονται και τα δύο από τις εξής δύο ιδιότητες:
Ιδιότητα πρώτη: Είναι ανεξάντλητα και
Ιδιότητα δεύτερη: Ικανότητα δημιουργίας μορφών εκ του μηδενός. Εξυπακούεται, ότι η δημιουργία είναι συνεχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου